Du er her: Hjem / / Viktige lovendringer for våre batterikunder
Viktige lovendringer for våre batterikunder

Viktige lovendringer for våre batterikunder

Norge får snart en ny batteriforskrift, og den innebærer en rekke endringer og innskjerpinger. Vi hjelper våre kunder med overgangen som inkluderer flere batterikategorier.

- Norsirks batterikunder kan ta det med ro, for vi dekker også produsentansvaret på de nye batterikategoriene som har dukket opp i EUs vedtatte batteriforordning. Det er denne som ligger til grunn for nye krav og forpliktelser i norsk lovgivning, forteller Morten Onsrud, fagansvarlig for batterier i Norsirk.

Regelendringene vil føre til at EE-kunder vil nå måtte ta spesifikt produsentansvar for batteriene som er innmontert i EE-produktene. Norsirk vil håndtere denne overganger for sine kunder.

Batteri-teamet til Norsirk har finlest batteriforordningen for å være forberedt på hva som treffer kundene når den norske batteriforskriften erstatter Avfallsforskriftens kapittel 3 (om batterier). De nye bestemmelsene trer trolig i kraft i Norge før nyttår. 

Tre kategorier blir til fem

De som ikke selv har kastet seg over blytung lektyre fra EU-byråkrater, kan lese videre. Onsrud oppsummerer:

- Ikke uventet er sirkularitet og bærekraft i hele batteri-verdikjeden den røde tråden gjennom dokumentet. En vesentlig endring er at antallet batterikategorier øker fra tre til fem. En annen viktig nyhet er at en rekke batterier får krav om batteripass, en slags deklarasjon av innhold, kapasitet, karbonfotavtrykk og opprinnelse. Som produsentansvarselskap, må vi samle inn flere batterier og nå høyere krav til materialgjenvinning. For å endelig komme fram til konsekvensene for hver enkelt kunde, må vi nesten sette oss ned sammen. For det er risikabelt å generalisere og gjøre antagelser før vi går i dybden.

Han legger til at en overordnet motivasjon bak mange av skjerpelsene i lovgivningen er å redusere Europas avhengighet av jomfruelige råvarer som må hentes utenfra.

De nye batterikategoriene er som følger: 

  • SLI, tilsvarende de tidligere blybatterier
  • Elbil-batterier
  • LMT-batterier
  • Bærbare batterier, opp til 5 kg
  • Industribatterier

kategorier


Alt på ett sted

Det er ikke alle krav som gjelder for alle batterikategorier, og den endelige versjonen av den norske batteriforskriften kan komme til å ha skjerpede krav sammenlignet med EU-forordningen. Arbeidet pågår, så det er knyttet stor spenning til innholdet.

- Sammen med rådgiverne i Norsirk følger vi nøye med på all tilgjengelig informasjon fra myndighetene. I fellesskap ser vi fram til å hjelpe nye og eksisterende kunder med de nødvendige forberedelsene som vil forenkle overgangen til ny lovgivning. Gjennom et tett samarbeid med våre søsterorganisasjoner i Sverige og Danmark, samt WEEE Europe og Eucobat, har vi også tilgang til førstehånds innsikt «på bakken» i våre nærmeste markeder, forteller han.

 

close-up-electric-car-model-charging

Elbil-batteri

(EV-Batteri) Spesielt designet for å levere elektrisk kraft til trekkraft for hybrid- eller elektriske kjøretøy i kategori L i betydningen av forordning (EU) nr. 168/2013 med en vekt over 25 kg; kan også referere til et batteri designet for å levere elektrisk kraft til trekkraft for hybrid- og elektriske kjøretøy i kategoriene M, N eller O i betydningen av forordning (EU) nr. 2018/858.

Karbonregnskapet er tilgjengelig

Norsirk-kundene har nå mulighet til å få tilgang til tallene på sine CO2-besparelser på batteri, EE-avfall og emballasje, og mange bruker dette i sin bærekraftsrapportering allerede.

- Vi har innlysende nok full kontroll på vår verdikjede nedstrøms, Åpenhetsloven medfører at det er avgjørende for våre kunder. De har også orden i karbonregnskapet, ettersom sertifiserte tall for innsamling og gjenvinning er tilgjengelig. Det blir forbudt å sette batterier på det norske markedet uten å være registrert i produsentregisteret. Dette vil forhåpentligvis få bukt med frirytterne, sier Morten Onsrud. 

batteri_devider hvit-1

Om Norsirk

Som returselskap er Norsirk ansvarlig for at produsentansvarskundene etterlever og kan dokumentere sin etterlevelse av myndighetskrav som blant annet Batteriforskriften og dermed er «compliant». Les mer om våre produsentansvar her.

Kontakt batteri-teamet hvis du som importør eller produsent har spørsmål om batterier.

 

Del dette innlegget
Anne T. R. Avatar

Anne T. R.