Feil oppbevaring av batterier kan få fatale konsekvenser.
De siste årene har litium-ion-batterier gjort sitt inntog i tingene og dingsene som omgir oss og som vi bruker til daglig. Det er flere fordeler med slike batterier. De kan lagre mer energi enn de gamle bly-syre-batteriene som ble brukt før. De er også langt lettere enn gamle batterier.
Slik lader du batteriene trygt og øker levetiden
Men de kommer også med en ulempe; de er mer brannfarlige.
Batterier blir dårlige med tiden, og det er langt fra likegyldig hva du gjør med dem når de er tomme for strøm. Hovedregelen er at alle batterier skal leveres til gjenvinning. Batterier som ikke leveres til godkjente mottak er potensielle brannfeller.
Batteriforhandlere er pliktige til å ta imot samme type batterier som de selv fører gratis. Gjenvinningsstasjoner tar også imot batterier. Mange dingser har batterier som ikke kan tas ut eller byttes selv. Det er viktig at disse enhetene leveres til godkjent mottak når du ikke skal ha dem lenger. På lik linje med batteriforhandlere, er forhandlere av elektronikk også pliktige til å ta imot samme type vare til gjenvinning.
Det skjer stadig vekk at mobiltelefoner som havner i restavfallet tar fyr når de komprimeres i søppelbilen på vei til mottaket. Det er bare én av grunnene til at du bør levere gamle mobiler til godkjent mottak i stedet for å kaste i søpla.
Det er nesten alltid i hvert fall litt strøm igjen i tomme batterier. Når flere batterier oppbevares sammen, er det en risiko for at polene deres kommer i kontakt med hverandre.
Det kan man unngå om man tar en bit med teip på hver av polene på batteriet før det legges i en trygg beholder.
Litium-batterier kan begynne å generere varme som i verste fall resulterer i brann. Det er imidlertid liten sjanse for at et litium-batteri bare begynner å brenne av seg selv.
– Det er gjerne en sammenheng mellom pris, kvalitet og bruk, og risikoen for brann, sier fagsjef for batteri i Norsirk, Morten Onsrud.
Billigere produkter har sannsynligvis valgt en billig batterivariant, og kan dermed være en større brannrisiko.
– Et batteri som ikke er skadet er i utgangspunktet helt ufarlig. Sannsynligheten for brann øker med en gang et batteri får en fysisk skade. Skadde og defekte batterier kan også gi farlige gassutslipp, forteller Onsrud.
Fagsjefen har følgende råd for å forebygge branntilløp i litium-ion-batterier:
Om uhellet skulle være ute, og det begynner å brenne i et eller flere av dine batterier, har Forsvarets Forskningsforum noen tips:
– Husk å levere batterier til gjenvinning når du ikke brukes lenger. Ikke la dem ligge og slenge hjemme.
Han viser også til artikkelen om de kraftige elsykkelbatteriene i de tusen hjem, som vi bør være ekstra forsiktige med.
Kilder:
NORSIRK er godkjent som produsentansvarsselskap på EE-produkter, batteri og emballasje.
NORSIRK er sertifisert etter
– ISO 9001 og ISO 14001
– Avfallsforskriftens krav av DNV GL
NORSIRK AS
Innspurten 1A, 0663 Oslo
Telefon: +47 4000 4201
E-post: adm@norsirk.no
Gjennom et utstrakt samarbeid med ledende aktører sikrer vi høy kvalitet i alle ledd av våre leveranser.