Du er her: Hjem / / Sjekk røykvarsleren hjemme 1.desember
Sjekk røykvarsleren hjemme 1.desember

Sjekk røykvarsleren hjemme 1.desember

Tiden er inne for adventskos og julevasken er i full gang, men før du setter i gang, husk at 1. desember markerer Røykvarslerens dag – en perfekt påminnelse om å teste røykvarsleren hjemme og bytte batterier.

Desember er tradisjonelt den måneden med flest branner i norske hjem, dette skyldes flere faktorer, som økt bruk av varme- og lyskilder i vintermånedene. Mange bruker peiser, stearinlys og elektriske varmeovner for å holde seg varme og gjøre det koselig når kulden setter inn. Det er i tillegg høyt strømforbruk på grunn av lys og varme, noe som kan øke risikoen for brann. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død, så det er ekstra viktig å ta forhåndsregler.

Brannvernforeningen skriver: Røykvarslerens dag 1. desember er en merkedag for brannsikkerhet i Norge. Da gjennomfører vi en storstilt kampanje som går ut på å få folk flest til å sjekke:

  • At røykvarslerne fungerer
  • Om det må byttes batteri
  • Om noen røykvarslere må byttes ut fordi de er for gamle (8-10 år)
  • At alarmen fra røykvarsleren høres godt i alle oppholdsrom

Brannvernforeningen er en ideell organisasjon som arbeider for å redusere brannrisiko og fremme brannsikkerhet i Norge. Gjennom informasjon, opplæring og brannvernprodukter hjelper de både private og bedrifter med å forebygge branner og redde liv.

Slik steller du godt med røykvarsleren

  • Test røykvarsleren: Bruk testknappen på varsleren (se bruksanvisning for hvordan). Sørg for at den fungerer som den skal.
  • Rengjør varsleren: Støvsug forsiktig rundt røykvarsleren for å fjerne støv og partikler. Bruk lav styrke på støvsugeren for å unngå å skade elektronikken
  • Skift batteri: Vær oppmerksom på hva slags batteri varsleren bruker, og bytt det ved behov. Nyere røykvarslere er ofte koblet til strømnettet, mens eldre kan være batteridrevne. Husk at batteriene i røykvarsleren bør byttes ut etter anbefalt levetid (ca. 10 år)
  • Viktig påminnelse: Når du skifter batterier, teip polene før du leverer dem til kildesortering. Feilaktig batterikasting kan føre til brannfare

 

Slik oppbevarer du batterier trygt hjemme

Ha et fast sted for brukte batterier, for eksempel et syltetøyglass eller liten boks. Ha gjerne en rull med teip i nærheten, slik at du raskt kan teipe polene før du leverer batteriene til riktig kildesortering.

Med en enkel test og vedlikehold kan du sikre at røykvarsleren fungerer som den skal – og du kan gå inn i desember med ro i sinnet.

 

røykvarsel2
Del dette innlegget
Anne T. R. Avatar

Anne T. R.