Du er her: Hjem / / Sensommerprat med nytt styremedlem
Sensommerprat med nytt styremedlem

Sensommerprat med nytt styremedlem

Abelia var en av stifterne av Norsirk, og nå har Abelias leder, Øystein Eriksen Søreide, blitt en del av styret til Norsirk. I den anledning har vi tatt en kort prat med Abelia-lederen.

 

EU kommer med mange og ambisiøse nye regelverk hvor produsentene får mer og mer ansvar (EU og green deal). Hva mener du om alle forpliktelsene produsentene må løse i årene som kommer?

Næringslivet står overfor store omstillinger de neste årene. Den digitale og grønne omstillingen er to sider av samme sak. Næringslivet skal omstilles fra fossil til fornybar, bedriftene skal bidra til å skape bedre løsninger og vi må gå fra lineære til sirkulære forretningsmodeller.

EU er allerede en ledende kraft i dette arbeidet, men vi har nok ikke riktig forstått hvilken sprengkraft og endringstempo det vil innebære for næringslivet. Når rekken av nye direktiver skal implementeres vil det stilles store krav til ledelse og kompetanse blant bedriftene. Vi kan forvente at tanken om produsentansvar vil komme inn på stadig flere områder og med høyere krav enn til nå. Global usikkerhet, behovet for mer autonomi og bedre kontroll med begrensede ressurser vil bare påskynde dette.

 

Abelia har akkurat kommet med «Nøkkeltall for tech næringen» hvor dere skriver at IT næringen omsatte for 367 milliarder kroner i fjor, og skapte verdier for over 210 milliarder kroner. Ser du noen utfordringer i horisonten som kan stoppe veksten vi har sett gjennom en del år nå?

Det viktigste hindringene er manglende tilgang på kompetanse; altså nok folk med relevant bakgrunn. Vi trenger både flere studieplasser, mer fokus på livslang læring og å gjøre det lettere for internasjonale eksperter å velge Norge og norsk arbeidsliv. Skatt på arbeidende kapital og økt arbeidsgiveravgift på kompetansearbeidsplasser er unødvendige hindringer det offentlige legger på vekstselskaper.

 

Alt for mange har mobiler og andre duppeditter liggende «lagret» hjemme i skuffer og skap. Har du noe liggende som burde vært levert til gjenbruk eller resirkulering?

Er ikke så lenge siden jeg var flink og fikk ut det jeg hadde, men problemet er gjenkjennelig ja. I sommer skal jeg bruke noe tid på rydding i mine foreldres hus. Der er det nok litt å ta av.

 

Hva skal du bruke sommeren til?

I år blir det en god periode med fri frem til startskuddet for høstsemesteret  under Arendalsuka. Blir nok mest Sør-Norge, og kanskje en liten roadtrip i Skandinavia. Oslo er fantastisk om sommeren og i år var jo vannet i fjorden deilig allerede før St. Hans. Så spørsmålet er jo egentlig hvorfor jeg skal reise noe sted; jeg er jo her allerede… 😉

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby