Du er her: Hjem / / Nytt fra EU - "Right to repair"
Nytt fra EU -

Nytt fra EU - "Right to repair"

Tirsdag 23. april vedtok EU-parlamentet direktivet om «Right-to-repair» på EE-produkter. Direktivet tydeliggjør produsentenes forpliktelser til å reparere varer og oppfordrer forbrukere til å forlenge et produkts livssyklus gjennom reparasjon.

De nye reglene skal sikre at produsenter yter rettidige og kostnadseffektive reparasjons tjenester og informerer forbrukerne om deres rettigheter til reparasjon. 

For å gjøre reparasjoner rimeligere, vil hvert medlemsland måtte implementere minst ett tiltak for å fremme reparasjon, for eksempel reparasjonskuponger og midler, gjennomføre informasjonskampanjer, tilby reparasjonskurs eller støtte til fellesskapsledede reparasjonsplasser. 

Når direktivet er formelt godkjent av Rådet og publisert i EUs offisielle tidsskrift, vil EUs medlemsland ha 24 måneder på seg til å implementere det i nasjonal lovgivning. For Norges del må det først avgjøres om direktivet har EØS relevans.  
 
Vår fagsjef på EE i Norsirk, Idar A. Haslerud, mener det nye regelverket vil bidra til å gi produkter vi kjøper et lengre liv.

- «Rigth to repair» adresserer en del av problematikken med «bruk-og-kast» mentaliteten som har eksistert over mange år nå, mener Haslerud. 

Mindre belastning på miljøet og begrensede ressurser.

- Nå er vårt håp at de som kjøper produkter vil velge kvalitet og ha fokus på produkter som lar seg reparere, for den kommende lovgivningen vil gi forbrukerne rett (!) til å få produktet sitt reparert. På den måten kan vi belaste miljøet mindre og uttaket av de begrensede ressursene fra naturen blir lavere." påpeker fagsjefen.

Del dette innlegget
Anne T. R. Avatar

Anne T. R.