I 2023 økte vi prosentandelen med ombruk av EE-produkter. 5,36% av alt rapportert til Miljødirektoratet på vegne av Norsirk ble ombruk. Dette tilsvarer 1 948 850 kilo – nesten 2 tusen tonn med ombruk. For å lykkes med det grønne skiftet er det å reparere og bruke produkter lengre et av de viktigste argumentene i utviklingen av lovverket fra EU. Derfor samarbeider Norsirk både med kommuner og private bedrifter for å øke levetid på hele produkter og komponenter – og det har vi lykkes med, flere år før EU-direktivet «Right to repair» kom.
Varme og kuldeutstyr
Materialgjenvinning og ombruk: 81,38%
Skjermer
Materialgjenvinning og ombruk:83,91%
Lyskilder:
Materialgjenvinning og ombruk:88,63%
Småelektronikk/burvarer:
Materialgjenvinning og ombruk:80,3%
Store elektriske produkter (eks hvitevarer):
Materialgjenvinning og ombruk:85,92%
Mindre it- og telekommunikasjonsutstyr:
Materialgjenvinning og ombruk: 81,28%
Stort industrielt utstyr:
Materialgjenvinning og ombruk: 78,34%
Store industrielle kabler:
Materialgjenvinning og ombruk:57,21%
Det som ikke materialgjenvinnes eller blir ombrukt, går enten til energigjenvinning, termisk destruksjon eller deponi. For materialgjenvinning av EE-avfallet er Stena Recycling partneren, og metallene fra sorteringsanlegget deres på Frogner går tilbake inn i det sirkulære kretsløpet via Boliden i Sverige eller jernverket i Mo i Rana.
Visste du at ca 10 000 tonn EE-avfall årlig er på avveie i Norge? Nettopp derfor er det viktig at vi har ordninger som fungerer. Les intervju med vår administrerende direktør i Norsirk, og viktigheten av produsentansvaret vi tar i Norge her.