Du er her: Hjem / / Norsirks bidrag til sirkulærøkonomi på EE
Norsirks bidrag til sirkulærøkonomi på EE

Norsirks bidrag til sirkulærøkonomi på EE

For 2023 har vi rapportert, på vegne av våre produsentansvarskunder, følgende til Miljødirektoratet på produsentansvar på elektriske og elektroniske produkter:

Totalt rapportert ombruk

I 2023 økte vi prosentandelen med ombruk av EE-produkter. 5,36% av alt rapportert til Miljødirektoratet på vegne av Norsirk ble ombruk. Dette tilsvarer 1 948 850 kilo – nesten 2 tusen tonn med ombruk. For å lykkes med det grønne skiftet er det å reparere og bruke produkter lengre et av de viktigste argumentene i utviklingen av lovverket fra EU. Derfor samarbeider Norsirk både med kommuner og private bedrifter for å øke levetid på hele produkter og komponenter – og det har vi lykkes med, flere år før EU-direktivet «Right to repair» kom.  

 

ombrukstall 2023-2

 

Varme og kuldeutstyr 
Materialgjenvinning og ombruk: 81,38%  
 

Skjermer 
Materialgjenvinning og ombruk:83,91% 
 

Lyskilder: 
Materialgjenvinning og ombruk:88,63% 
 

Småelektronikk/burvarer: 
Materialgjenvinning og ombruk:80,3% 
 

Store elektriske produkter (eks hvitevarer): 
Materialgjenvinning og ombruk:85,92% 
 

Mindre it- og telekommunikasjonsutstyr: 
Materialgjenvinning og ombruk: 81,28% 
 

Stort industrielt utstyr: 
Materialgjenvinning og ombruk: 78,34% 
 

Store industrielle kabler: 
Materialgjenvinning og ombruk:57,21% 
 

Det som ikke materialgjenvinnes eller blir ombrukt, går enten til energigjenvinning, termisk destruksjon eller deponi. For materialgjenvinning av EE-avfallet er Stena Recycling partneren, og metallene fra sorteringsanlegget deres på Frogner går tilbake inn i det sirkulære kretsløpet via Boliden i Sverige eller jernverket i Mo i Rana.

Visste du at ca 10 000 tonn EE-avfall årlig er på avveie i Norge? Nettopp derfor er det viktig at vi har ordninger som fungerer. Les intervju med vår administrerende direktør i Norsirk, og viktigheten av produsentansvaret vi tar i Norge her. 

 

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby