Første IKS som signerer med Norsirk for å få bærekraftig løsning på gjenvinning av EPS er IVAR og gjenvinningsstasjonen på Forus, som er tilgjengelig for innbyggerne i Stavanger og Sandnes. På Forus ser driftssjef Anne Brit Syversen frem til å få den nye EPS-pressa på plass. -Det skal bli spennende å presentere denne løsningen nå. Ikke minst det at innbyggerne som kommer på gjenvinningsstasjonen skal operere pressa selv blir spennende, smiler driftssjefen på Forus.
Gjenvinningsprosessen starter lokalt
EPS’en som puttes inn i EPS-pressa og komprimeres, vil være fult synlig for alle som bruker pressa. Prosessen er enkel å håndtere, og den hardpressa EPS’en kommer ut som en «blokk» og den presses ut og blir lengre og lengre, jo mer som kastes oppi pressa. -Det er svært få gjenvinningsprosesser som er synlig for de som besøker gjenvinningsstasjonene, fastslår avdelingsleder Tord Tjelflaat i IVAR. -Derfor blir det ekstra kjekt nå å få på plass en løsning hvor første steget i gjenvinningsprosessen starter lokalt hos oss, hvor brukerne av tilbudet kan se at de er med på å gjenvinne, smiler avdelingslederen.
Slutt på å transportere luft
EPS inneholder oppimot 98% luft, og derfor er det svært essensielt å presse det, slik at det er en kompakt plastfraksjon som transporteres til selve gjenvinningsanlegget, og ikke bare mye luft. Eva T. Maritdatter som er fagsjef på emballasje hos Norsirk, opplyser en stk pall på ca 600 kilo tilsvarer 3 fulle 20-fots konteinere stappet med EPS. Logistikkgevinstene er altså enorme.
Høy gjenvinningsgrad
EPS er svært egnet for gjenvinning. Norsirks gjenvinningsoperatør, EPS Recycle i Danmark, garanterer for at minst 90% av EPS’en blir materialgjenvunnet. Det ferdige gjenvunnede produktet er plasttypen polystyren, PS.