Du er her: Hjem / / Informasjon om produsentansvar på emballasje
Informasjon om produsentansvar på emballasje

Informasjon om produsentansvar på emballasje

Fra i dag, den første september 2017, er produsentansvaret for emballasje en del av Avfallsforskriften. Det betyr at alle som importerer emballasje, skal være med i et produsentansvarsselskap. Miljødirektoratet offentliggjorde datoen for kun tre virkedager siden.

For NORSIRKs kunder som ikke allerede har på plass en avtale om produsentansvar på emballasje, må dette nå ordnes (gjelder de som importerer mer enn 1000 kilo pr år). Siste frist er 31.12.2017.

Godkjenning fra myndighetene I forskriftsteksten står det at selskapene som kan ivareta dette produsentansvaret, skal være godkjente av myndighetene. NORSIRK er allerede i dialog med Miljødirektoratet om saken. Siden det har gått svært raskt etter at Klima- og Miljødepartementet besluttet implementeringen i forskriften, er ikke Miljødirektoratet klar til å motta søknader om godkjenning enda. Vi vil holde våre kunder løpende oppdatert om denne prosessen. EE-produkter og batterier har en ordning med myndighetsgodkjenning i dag, og vi i Norsirk er godkjent for begge. Vi er allerede i gang med forberedelsene for å få emballasje-godkjennelsen.

De beste tjenestene til den beste prisen Norsirk har siden 1998 drevet effektive retursystemer. Med produsentansvar for EE-produkter, batteri og emballasje får du enkelt oversikt med en faktura, ett kontaktpunkt, samt tilgang til underlag i vår webportal, Miljøportalen.

NORSIRK kjemper mot monopoler Gjennom vår inntreden på markedene for batteri og emballasje har vi på kort tid brutt to monopoler, og vi tilbyr, ifølge flere av våre kunder, de beste tjenestene til den beste prisen. I motsetning til hva mange tror, er man ikke avhengig av å benytte Grønt Punkt-merket for å ivareta produsentansvar på emballasje. Men, av hensyn til de av våre kunder som har symbolet på emballasjen sin i dag, jobber vi fortsatt for å kunne tilby emballasjemerket Grønt Punkt til våre kunder.

Emballasjemerking Den eneste konkurrenten vår, den tidligere monopolisten med over 98% markedsandel i dag, har formidlet aktivt utad at NORSIRK ikke har anledning til å benytte emballasjemerket Grønt Punkt. Mange av våre kunder har mottatt informasjon om dette direkte fra Grønt Punkt. Til denne saken er det to aspekter som er viktig å ta med seg.

1)      Vi er uenige i grunnlaget for avgjørelsen som er tatt. Vi har ei heller mottatt varsel om at lisensen er bortfalt og det er en dialog med Grønt Punkt om veien videre. Kort fortalt er vi uenige, og NORSIRK har også henvendt seg til lisenseieren i Tyskland for videre dialog.

2)      Vi mener også at emballasjemerket nå står i en helt annen stilling enn tidligere. Nytt kapittel 7 i forskriften trer i kraft i dag, og det er dette regelverket som fremover regulerer krav til returselskap som håndterer emballasje. Det er intet krav om Grønt Punkt merking eller noen grunn til at man skal merke emballasjen med Grønt Punkt. Grønt Punkt er et betalingsmerke som kun viser at man har betalt for ivaretakelsen av produsentansvaret. Nå skal alle med – det er loven, og hensikten med merket er på mange måter bortfalt.

Ta ansvar allerede i dag Ønsker du å få på plass produsentansvaret for emballasje allerede i dag? Vi har på plass en web-løsning som løser dette for deg – følg denne lenken.

Korte oppsigelsestider Hvis du mot formodning skulle få behov for å si opp emballasjeavtalen med oss, så opererer vi med kun tre måneders oppsigelse. Som kunde hos oss kan du være trygg på at vi arbeider for både ditt og bransjens beste. Hver dag.

Hvis du har spørsmål, ring oss på 4000 4201 eller send e-post på adm@norsirk.no

Les mer om produsentansvar på emballasje: norsirk.no/emballasje

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby