Aktuelt | Norsirk

Hvordan finne de sjeldne jordartsmetallene vi skal gjenvinne mer av? - NORSIRK

Skrevet av Guro Kjørsvik Husby | 9. november 2023 12:55:00 Z

Supermagneten neodym er et grunnstoff Norsirk allerede i 2012 hadde et FOU-prosjekt på. Sammen med våre samarbeidspartnere, Stena Recyling og Sintef, ønsket Norsirk å finne en løsning for gjenvinning av supermagnetene – og det klarte man. Videre oppskalering fra prosjekt til implementering i industrielle behandlingsprosesser fikk man derimot ikke helt til.
Reward prosjektet søker å finne en løsning på mye av det som stoppet oss vedrørende neodym-prosjektet, slik at bransjen får koblet leddene i verdikjedene sammen og behandlingsanleggene får bedre forutsetninger til å finne frem til produktene som inneholder sjeldne jordartsmetaller. Dette er viktig for Europa, å kunne sikre seg disse metallene i egen regi fremfor import fra andre deler av verden, noe som også gjenspeiles i krav som kommer og har allerede kommet fra EU.

Critical Raw Materials Act

EU peker på viktigheten av å materialgjenvinne kritiske og strategiske materialer i sin Critical Raw Materials Act som kom i sommer. Sjeldne jordarter, gruppen neodym hører til under, er en av grunnstoffene som både er kritisk og strategisk viktig for EU. Og viktigst for Norsirk – neodym og andre strategiske og kritiske råmaterialer beskrevet i CRM Act finnes i EE-avfallet vi samler inn.

Bakgrunnen for at EU har vedtatt en «act» om råmaterialer handler i stor grad om det grønne skiftet, hvor EU på grunn av klimaendringene skal gå bort fra fossil energi og over til fornybar. For å lykkes med fornybar-satsingen må man ha tilgang på endel råmaterialer – og disse er beskrevet i CRM act.

I tillegg til det grønne skiftet med oppladbare batterier, solcellepaneler, vindturbiner osv, handler tilgangen til disse råmaterialene også om verdikjeder i industrien, i teknologiutvikling og forsvar. I verden i dag er det i slik at det er Kina som er i besittelse av de aller fleste råmaterialene beskrevet i CRM act, hvilket er forklaringen på hvorfor EU kommer med et slikt dokument.

Reward – prosjektet

Både Norsirk, andre returselskaper, gjenvinnere, kommuner og forskningsinstitutter ser nødvendigheten av å gjenvinne flere av de kritiske og strategiske råmaterialene fra EE-avfallet. Derfor har en større gruppe gått sammen og søkt forskningsrådet om midler – og fikk hele 70 millioner til å se på blant annet hvilke kritiske råmaterialer som finnes hvor i EE-avfallet – og hvordan de kan gjenvinnes. Mer om prosjektet finne ved å følge denne lenken (Efficient Recycling of E-Waste through Automated and Intelligent Resource Dataflow – NILU).

Mer informasjon om funnene i prosjektet – presenteres etter hvert som arbeidet i gruppa skrider frem.  Medlemmene i gruppa består av: NILU, Universitetet i Oslo, UNITAR, NGI, Stena Recycling, European Recycling Platform, Sirkula, Trondheim Renholdsverk, NG, Sonitor og Norsirk.

 

Ønsker du å abonnere på nyhetsbrev fra Norsirk for å få med deg flere slike saker? Følg lenka her og meld deg på.