Aldri før har så mange bekjempet vinterkulda med varmepumper. Nordmenn bytter ut pumpene de kjøpte tidlig på 2000-tallet, i tillegg til å kjøpe flere. De gamle varmepumpene materialgjenvinnes til nye produkter. Nordmenn har et varmt forhold til varmepumper. Siden 1995 har vi installert nærmere en million varmepumper i norske bygg, viser tall fra Norsk Varmepumpeforening. Varmepumpe-leverandør Einar Smidesang i Mitsubishi Electric Norge opplever at stadig flere bytter ut de gamle apparatene sine. – Nå bytter folk ut pumpene de kjøpte på for 15 år siden. Og folk har gjerne to eller tre varmepumper nå, mens de før hadde én, sier han.
Flere apparater vil byttes ut fremover Fordi varmepumper har hatt en rask utbredelse i Norge de siste ti årene, er det naturlig å forvente en økning i kasserte pumper. – Vi sier at pumpene varer i ti år eller mer. Det kommer blant annet an på service og vedlikehold, sier Smidesang. Hva gjør man med brukte varmepumper? – Det er viktig at montøren tar vare på de gamle pumpene. Varmepumper er spesialavfall, og må behandles av noen som har tatt kurs i håndtering av slikt.
Materialene kan brukes igjen Etter at montørene har hentet ned de gamle varmepumpene, går de videre til materialgjenvinning. Der blir delene som kan gjenbrukes sendt videre til nye produkter, mens det farlige avfallet håndteres på en forsvarlig måte. – I stedet for at de gamle varmepumpene legges på et lager eller på deponi, kan delene bli til nye produkter. Vi henter og demonterer varmepumpene, og sørger for at metallene kan brukes i nye produkter, sier Omar Khalid Mir i Elretur. Siden metalldelene som brukes i varmepumpene kan gjenvinnes, sparer varmepumpeprodusentene på å samarbeide med produsentansvarsselskaper. – Vi har utviklet en metode som lar oss hente ut mer av metallene som kan gjenvinnes fra hver varmepumpe. Dermed kan mye av verdiene vi skaper gis tilbake til varmepumpeleverandørene, sier Khalid Mir.
NORSIRK er godkjent som produsentansvarsselskap på EE-produkter, batteri og emballasje.
NORSIRK er sertifisert etter
– ISO 9001 og ISO 14001
– Avfallsforskriftens krav av DNV GL
NORSIRK AS
Innspurten 1A, 0663 Oslo
Telefon: +47 4000 4201
E-post: adm@norsirk.no
Gjennom et utstrakt samarbeid med ledende aktører sikrer vi høy kvalitet i alle ledd av våre leveranser.