Du er her: Hjem / / God jul fra alle oss i Norsirk
God jul fra alle oss i Norsirk

God jul fra alle oss i Norsirk

Nok et år er gått, det første med nytt navn for Norsirk. Navnebyttet lever vi godt med, og vi har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra kunder etter navnebyttet. Bakgrunnen for byttet var at vi har utvidet satsningen på å ivareta lovpålagte produsentansvar for kundene våre. Når vi nå ivaretar både EE-produkter, batterier og emballasje i vårt system, var det nødvendig med et navn som favnet om flere ordninger enn kun Elretur-navnet.

Forskriftsfesting Så hvordan har året gått? Det viktigste er nok forskriftsfestingen av produsentansvaret på emballasje. At dette ble forskriftsfestet er noe vår inntreden i markedet har fått æren for, og det er vi godt fornøyde med. En forskrift regulerer et marked på en helt annen måte enn en bransjeavtale. Fra og med 1. januar 2018 skal nå alle som importerer mer enn 1000 kilo pr fraksjon emballasje være med i et godkjent produsentansvarsselskap.

Færrest mulig gratispassasjerer Norsirk har oppfordret alle som importerer produkter med emballasje til å ta sitt produsentansvar for emballasje, selv om mengdene ikke kommer opp på 1000 kilo. Derfor belønnes alle som har samlet alle tre produsentansvarsordningene hos oss med kroner null i administrasjonsgebyr. Vi velger denne løsningen for at flest mulig skal med og dekke kostandene ved innsamling og gjenvinning av emballasje. Dersom man pr år importerer 900 kilo plast, 900 kilo kartong, 900 kilo glass og 900 kilo eps – så behøver man per definisjon ikke ta produsentansvaret for emballasje. Det synes vi ikke er riktig – for noen må uansett betale for innsamlingen og behandlingen av også disse kiloene. Derfor velger Norsirk, gjennom redusert administrasjonskost, å oppfordre alle våre kunder til å ta sitt produsentansvar på emballasje – uavhengig av mengdene satt på markedet.

Håper på mer samarbeid Året som er gått har vært preget av noe støy som følge av konkurranse i et tidligere monopol. Det er noe vi ikke er svært fornøyde med. Dog er det slik at når monopoler får konkurranse, kan det bli mer bråk enn ellers. Nå er det 3 år siden vi startet med satsningen vår på emballasje, og vi håper markedet vil falle mer til ro i 2018. Vi ønsker og har invitert vår konkurrent til å få til gode løsninger for clearing, sjablongbruk og lovpålagt informasjonsarbeid – og så får vi vente og se hva neste år bringer.

Vokser på batterier På batterisiden økes omsetningen for hvert år – flere store batteri-importører ser at det er gunstig å være kunde hos Norsirk, ikke minst fordi vi sørger for å ta med oss kundene våre inn i den sirkulære verdikjeden, og gir payback til kunder der det er mulig. Dette er et område vi satser enda mer på i 2018, og kommer med mer informasjon i løpet av Q1 neste år.

Clearing på plass Produsentansvaret for EE-produkter er hjørnesteinen i vår virksomhet, og nå på tampen av året ser det ut til at vi kommer i mål på en del områder hvor vi har jobbet hardt for de gode løsningene. Clearing er på plass med en aktør allerede, et viktig virkemiddel for å komme i mål med innsamlingsforpliktelsene våre. Vi er og i dialog med å få til dette med andre.

Differensierte kommuneavtaler Størstedelen av EE-avfallet i vår innsamling kommer fra kommunene, og på dette området har vi også fått noen viktige avklaringer denne høsten. Miljødirektoratet har presisert hvilke plikter vi som selskap har ovenfor kommuner og IKS’er, og derfor har vi nå differensierte kontrakter å tilby for innhent av EE-avfall. Det ene tilbudet er en standardavtale, som ikke krever mer av partene enn det som er forskriftsfestet. Den andre er en tilleggsavtale hvor kommunen/IKS’et utfører tjenester for oss. I en slik avtale vil Norsirk dekke kostnader tilknyttet disse tjenestene basert på dagens markedsnivå.

Vi i Norsirk ønsker alle en god jul og et innholdsrikt nytt år.

Mvh Stig Ervik Administrerende Direktør

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby