Du er her: Hjem / / Fortsatt inneholder 45 % av de kasserte kuldemøblene farlige klimagasser
Fortsatt inneholder 45 % av de kasserte kuldemøblene farlige klimagasser

Fortsatt inneholder 45 % av de kasserte kuldemøblene farlige klimagasser

Hvert år den 16. september markeres den internasjonale dagen for bevaring av ozonlaget. Kuldemedier, som brukes for eksempel i kjøleskap og varmepumper, og som bryter ned ozonlaget, er faset ut, men det finnes fremdeles i kasserte produkter Norsirk samler inn. Faktisk har så mange som 45% av kjøleskapene og fryseboksene vi samler inn gasser i seg som er ozon-nedbrytende. KFK-gasser finner vi heldigvis færre produkter med, men HKFK som ble brukt i en mellomperiode etter at KFK-gassene ble forbudte, står for en anselig mengde.

Bør behandles forsiktig

Fagsjef Idar Andre Haslerud i returselskapet Norsirk oppfordrer alle som kasserer kjøleskap eldre enn 30 år å behandle dem med omhu. -Klimagassene sitter i isolasjonen og i oljen i kjøleskapet. Oljen pumpes rundt i det som ser ut som et metallgitter med en kompressor nederst på kjøleskapet, og går det hull på selve skapet eller den lukkede kretsen med olje bak på kjøleskapet – da siver klimagassene ut og skader ozonlaget, sier Haslerud.

Strengt regime ved gjenvinning

Behandlingsprosessen for kjøleskap med klimagassene KFK og HKFK er mer omfattende enn annen gjenvinning av store hvitevarer. Oljekretsen blir punktert og deretter suges oljen med klimagassene ut av kompressoren, for så å bli sendt til forsvarlig håndtering, mens isolasjonen/ skummet i skapene blir behandlet i en lukket atmosfære som også fanger opp klimagassene og lagrer disse på egne tanker, før videre destruksjon. Metallene i kjøleskapene og fryserne blir gjenvunnet til nytt metall, det samme gjelder plasten inne skapene.

Mange tonn spart Co2

Ifølge Miljødirektoratet har innsamling av gasser fra kjøleskap, varmepumper og andre apparater har de siste 13 årene redusert Norges utslipp tilsvarende 5,1 millioner tonn CO2. Hele artikkelen fra direktoratet kan leses her:

 

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2023/september-2023/sterke-klimagasser-samles-inn-i-store-mengder/

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby