Du er her: Hjem / / Røykvarslerens dag 1. desember
Røykvarslerens dag 1. desember

Røykvarslerens dag 1. desember

Sjekk røykvarsleren hjemme. Vi er inne i siste uke i november og adventskos og julevasken står for tur i det ganske land. Husk fredag som er 1. desember er røykvarslerens dag – en fin påminnelse om å teste røykvarsleren hjemme og bytte batteri.

Desember er måneden med flest branner i norske hjem, og nær én million nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet sitt, tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide.

Visste du at vinteren generelt er høysesong for boligbrann?
Økt bruk av varme- og lyskilder, gir også økt brannrisiko. Vi bruker stearinlys, peiskos og varme fra ovner som velkomne lyspunkter i de mørke vintermånedene. Ekstra viktig blir derfor røykvarslerens dag 1. desember, slik at du trygt kan nyte en lun innetemperatur når rimfrosten legger seg på vinduene.

Stell godt med røykvarsleren
Ved brann i hjemmet handler det om minutter og sekunder for å redde liv. De fleste nye røykvarslere har en testknapp man skal holde inne noen sekunder. Det er også viktig å huske på å rengjøre disse. Brannvernforeningen anbefaler at man støvsuger på svak styrke slik at man fjerner støv og andre løse partikler som har samlet seg opp, og vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.

SJEKKLISTE FOR RØYKVARSLEREN:

  1. Test røykvarsleren/ brannalarmen: Avhengig av type brannalarm tester du via knapp på varsleren, via sentral/ hub eller via en app på mobilen. Tips: Se bruksanvisningen til produktet for fremgangsmåte for testing.
  2. Rengjør røykvarsleren/ brannalarmen: Dersom du ikke ønsker at røykvarsleren skal gå i feilalarm i tide og utide, gjør du lurt i å rengjøre den en gang i blant. Det anbefales å forsiktig støvsuge varsleren fra utsiden. Bruk gjerne munnstykke med børste for ikke å forstyrre elektronikken i varsleren.
  3. Skift batteri: Det finnes mange ulike brannalarmer, i nyere boliger er det krav om at røykvarslere skal tilkobles strømnettet, imens andre røykvarslere kan være batteridrevne. I eldre boliger kan alle varslere være batteridrevne. Batteriene varierer fra AA til 3V til forseglede, 10-årige litiumbatterier. Vær klar over hva slags batterier dine røykvarslere bruker, og skift ut ved behov. Ikke alle brannalarmer har batterier som kan byttes ut. I disse tilfellene skal batteriet vare i 10 år, som er anbefalt levetid for røykvarsleren. De fleste varslere avgir jevnlige pipelyder i dagene før batteriet går tomt.

Og HUSK: Når du skifter batterier, teip polene før disse leveres til kildesortering. Batterier som kastes feil kan skape brann!

TIPS! Slik oppbevarer du batterier trygt hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen, da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig, gjerne samtidig som du tar med panteflaskene. På den måten unngår du å oppbevare store mengder batterier hjemme.

Del dette innlegget
Anne Avatar

Anne