Du er her: Hjem / / Apple har skjønt det
Apple har skjønt det

Apple har skjønt det

Dell har skjønt det. Og Samsung og Electrolux og sikkert flere også. Og det de har skjønt gjør at de gjør ting rett. De er produsenter som ser produsentansvar og bærekraft som konkurransefortrinn.

Closed loops er en pådriver for den sirkulære økonomien. En på alle måter riktig måte å løse produsentansvaret på. Best practise i gjenvinning er resultatet. Produsenter som sørger for selv å samle inn og gjenbruke/gjenvinne sine egne merkevarer, ligger et hestehode foran alle andre som ikke enda har sett nytten av dette. Når Apple får oppmerksomhet fordi de har gjenvunnet gull fra egne mobiler, da kobler de produsentansvar og bærekraft sammen på en eksemplarisk måte (noen har misforstått og mener dette selskapet allerede har tjent nok penger og ser ikke koblingen mot sirkulær økonomi og bærekraft dessverre).

Forskerduoen Jørgensen & Pedersen sa på Elreturs frokostmøte følgende: Bærekraft handler om å redusere kostnader gjennom mer effektiv ressursbruk.

Kjennskap til innhold Det er produsenten selv som vet best hvilke bestanddeler mobilen består av, og dermed er best egnet for å gjenbruke og gjenvinne produktet. Produsenten vet hvilke deler som kan tas ut og gjenbrukes, og komponentgjenbruk er og må i enda større grad bli en viktig løsning for fremtiden! Skjermer på mobiler, motorer i vaskemaskiner, kompressorer i kjøleskap – alt trenger ikke produseres fra scratch hver gang. Gjenbruk /forlengelse av levetid på produkter er svært viktig å se på når løsninger for lavere klimagassutslipp diskuteres.

Hvilke metallurgiske sammensetninger som benyttes i de forskjellige delene i en mobil er det kun produsentene som vet. Tilbakeføring av egne produkter til en produsent – som kjenner kvaliteten på og innholdet i plasten/glasset/metallene – forenkler gjenvinningsprosessen formidabelt.

Bærekraft Apple vet hva de gjør når de sørger for å samle og inn og gjenvinne egne produkter. De er ikke de eneste som gjør det. Det kalles bærekraft.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby