Aktuelt | Norsirk

Nå skal WEEE direktivet evalueres

Skrevet av Guro Kjørsvik Husby | 22. oktober 2024 05:30:00 Z

Lovverket som omfatter den hurtigst voksende avfallsstrømmen i Europa (og verden) skal evalueres i EU. Alle som er omfattet av produsentansvar for EE-produkter i Norge vil bli berørt, og dersom man skal søke å påvirke prosessene, er det nå det er besøkelsestid i Brussel.

EUs regelverk om produsentansvar for elektriske og elektroniske produkter er fra 2003, så det er mange år med erfaringer i kjølvannet av dette lovverket. I Norge startet vi enda tidligere, Torbjørn Berntsen tok tak allerede for 25 år siden – og derav kan også NORSIRK (den gang Elretur) feire 25-års jubileum i år (les om vårt jubileum her). Nå skal EU-direktivet evalueres, og det er en følge av en del utfordringer med dagens lovverk som ikke er løst per nå:

  • Det er fortsatt svært mye EE-avfall som behandles i uoffisielle kanaler

  • Det er fortsatt viktig å sikre riktig behandling av avfallet og like konkurransevilkår for aktørene på markedet

  • Netthandelsaktører (mange) tar fortsatt ikke sitt ansvar

  • Eksport av EE-produkter er et problem, det er fortsatt mye illegal eksport av avfall (les rapporten gjort om dette i Norge)


I tillegg til utfordringene som EU ser ikke er løst med dagens regelverk, er det også nye utfordringer som skal adresseres, som det er viktig å tilpasse regelverket til.

  • EE-avfall er den hurtigst voksende avfallsstrømmen i Europa, hvordan skal trenden snus? Og hvordan få til mer ombruk?

  • Innsamling av EE-avfall er ikke god nok. Målet er å samle inn 65% av det som settes på markedet – og dette er det (nesten) ingen som oppnår i dag.

  • EE-avfallet inneholder en del kritiske og sjelden metaller som det er viktig å gjenvinne for det grønne skiftet – og dette må sikres

  • Gratispassasjerproblematikken er fortsatt tilstede

  • Nye produkter kommer på markedet (eksempelvis solcellepaneler) – og det er ikke sikkert at dagens lovtekst er tilpasset produkter som skal stå i et marked i 20-30 år

  • Det må sikres overensstemmelse mellom lovverket for EE og andre lovverk, slik at ikke den ene loven slår den andre i stykker

Ønsker du mer informasjon om det som skjer på dette området? Og å vite hvordan det vil påvirke deg som produsent/importør? Og sist men ikke minst – tidshorisonten for det som skjer?

Vi planlegger gratis webinar til alle kunder og samarbeidspartnere om dette temaet, og du kan melde din interesse allerede nå. Se skjema nederst i denne saken og følg med på våre nyhetsbrev for informasjon som kommer. Ellers anbefaler vi å ta en titt på EU Kommisjonens sider om temaet her. NORSIRKs ansatte får mye og god informasjon fra  WEEE Forum og EUCOBAT som sammen arrangerte en større konferanse tidligere i år. NORSIRK er med i begge disse forumene og vil rapportere jevnlig om det som diskuteres der.

Har du som produsent/importør i Norge spørsmål om evalueringen av direktivet? Adresser det gjerne til oss i NORSIRK, så skal vi søke å finne svar, og skrive om det i våre INNSIKTS-artikler og/eller nyhetsbrev.

 


Hva er WEEE-direktivet og hvorfor er det viktig?

WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment) er en EU-lovgivning som er opprettet for å redusere miljøpåvirkningen fra elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall). Dette er avfall fra produkter som mobiltelefoner, TV-er, kjøleskap og andre enheter med stikkontakt, kabel eller batteri. Direktivet, som først ble vedtatt i 2003 og oppdatert i 2012, setter fokus på å fremme innsamling, gjenvinning og gjenbruk av disse produktene.

En viktig del av WEEE-direktivet er produsentansvaret, og det er her NORSIRK kommer inn. Dette betyr at produsentene (i Norge, som oftest den som importerer) har ansvar for at deres produkter samles inn og behandles på en miljøvennlig måte når de ikke lenger er i bruk. Dette innebærer alt i fra store hvitevarer og IT-utstyr til små husholdningsapparater og belysning - slike produkter er omfattet av denne lovgivningen.

Direktivet pålegger også produsenter å tilby forbrukerne gratis returordninger for gamle produkter, slik at det blir enkelt å kvitte seg med elektronikk på en bærekraftig måte. Produsentene må sørge for at det finnes systemer for å finansiere og organisere innsamling og resirkulering av EE-avfall.

En annen viktig del av direktivet er å redusere farlige materialer i elektronisk avfall, som for eksempel kvikksølv og bly, som kan forårsake store miljøskader hvis de havner på avveie. Gjennom bedre gjenvinning og gjenbruk av materialer reduseres mengden avfall som går til deponi, samtidig som verdifulle ressurser blir tatt vare på. Dette gir også en betydelig reduksjon i både energibruk og CO2-utslipp, noe som er avgjørende i dagens klimautfordringer.

Med andre ord, WEEE-direktivet spiller en viktig rolle i overgangen til en sirkulærøkonomi og bidrar til å redusere miljøbelastningen fra våre stadig voksende elektronikkvaner.