En trussel
Feilsorterte batterier gir risiko for brann igjennom hele verdikjeden, fra avfallet blir samlet inn, under transport og ikke minst på gjenvinningsanlegget de havner. Dette er igjen med på å true vår sirkulære fremtid og bremse utviklingen videre, samtidig som verdifulle resurser går tapt.
I Norsirk støtter vi arbeidet LOOP-stiftelsen gjør med sin Brennaktuelle Batterikampanje, hvor vi i avfallsbransjen kan være med på å snu den farlige utviklingen vi nå befinner oss i. Bevisstgjøring av branntilløp er viktig, så hva gjør man da når man skal kildesortere batterier?
Slik oppbevarer du batterier hjemme
Når batteriet har sluttet å virke, ta de ut og teip polene på batteriene. Noen gode tips er å ha et fast sted for å samle brukte batterier, for eksempel et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i nærheten, da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du også store mengder batterier hjemme og vi får råvarene inn i kretsløpet igjen.
Slik leverer du batteriene
I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er selvfølgelig gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken eller gjenvinningsstasjonen. Et lurt tips er å levere dem samtidig som du panter flasker.
Hvorfor må polene teipes?
Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Når mange batterier oppbevares sammen, kan polene komme i kontakt med hverandre. I verste fall kan det føre til kortslutning og brann. Teiper du en liten bit over polene, unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre og at batteriene kortslutter.
Visste du at…
… vi i Norge bruker 2000 tonn småbatterier hver år? Og selv om hele 80% av vår befolkning sier vi sorterer batteriene er det fortsatt flere millioner batterier på avveie. Hvis hver og en tar ansvar, teiper og kildesorterer batteriavfallet, for seg, kan vi redusere dette og få mer ut av ressursene vi har satt ut på markedet. Det er klart det nytter!