Du er her: Hjem / / Produsentansvar i gode og onde dager
Produsentansvar i gode og onde dager

Produsentansvar i gode og onde dager

[av_textblock size='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' font_color='' color='' id='' custom_class='' av_uid='av-kaqnb1ki' admin_preview_bg=''] Det er sammenheng mellom råvareprisene i verden og børsenes opp- og nedturer. Derfor er det ekstra viktig at finansielle reserver i et marked som baserer seg på et verdensomspennende råvaremarkedet, nettopp ikke påvirkes av opp- og nedturer på verdens børser.

Penger på bok

Norsirk er godkjent og drifter 3 produsentansvarsordninger. To av godkjennelsene krever at man kan garantere for en finansiell reserve tilsvarende 6 måneders drift av den enkelte returordningen. Det er produsentene tilknyttet de forskjellige returordningen som har betalt inn disse reservene, og derfor skal disse reservene også skjøttes på godt vis. Det hadde klart kunnet føre til noen kortsiktige gevinster å satse noen av reservene på finansmarkedet, men Norsirk har vurdert at trygghet og forutsigbarhet for våre kunder har vært viktigere i det lange løp.

Plastkrisen er ikke ny

Gjenvinningsmarkedet for plast er i dag utfordrende. Men, det er ikke en direkte følge av korona-epidemien vi er oppe i. Gjenvinningsstatistikken fra 2019 viser at det var store utfordringer allerede da. Utfordringene begynte da Kina ikke lengre ønsket å gjenvinne avfall fra resten av verden - flere år før korona-viruset oppstod.

Forurenser skal betale

Kongstanken bak produsentansvarsordninger er at produsentene selv skal betale for innsamlingen og avfallshåndteringen av produktene de setter på markedet. Det skal de gjøre når gjenvinningsmarkedet er utfordrende også. Faktisk er det spesielt viktig når markedet er utfordrende. Dersom et produsentansvarsselskap ikke har likviditeten i orden for å utføre oppgaven man har tatt påtatt seg, må man enten hente inn penger fra produsentene som er tilknyttet ordningen, eller låne penger. Staten eller kommunen skal ikke være en redningsbøye for avfallshåndteringen produsentene selv innehar det økonomiske ansvaret for.

Produsentansvaret man i Norge er lovpålagt å ta, gjelder like mye i de vanskelige tidene som de gode.

Stig Ervik Administrerende direktør i Norsirk [/av_textblock]

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby