Du er her: Hjem / / Nye folk med på laget 
Nye folk med på laget

Nye folk med på laget 

Emilie er student på masterprogrammet International Environmental Studies ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU). Bachelorgraden hennes er innen fornybar energi. Fra februar og gjennom sommeren 2023 er hun ansatt i en deltidsstilling hos Norsirk som LCA-rådgiver. Hun skal særlig jobbe med å vurdere miljøeffekter av batteri-resirkulering. Jobben hun gjør vil gjøre det mulig for Norsirk sine kunder å få rapportert klimagassutslipp fra resirkulering av deres produkter.

LCA

Utdanningen hennes er sentrert rundt bærekraft. Fagfeltet omfatter ofte komplekse problemstillinger og avveininger. LCA, eller livsløpsvurderinger som det heter på norsk, er et effektivt verktøy å bruke for å vurdere om et produkt eller en tjeneste er mer eller mindre miljøvennlig. Nærmere bestemt er det en metode som kvantifiserer for eksempel klimagassutslipp fra alle leddene i en verdikjede slik at man får kunnskap om klimabelastningen fra de ulike prosessene. Når man får denne kunnskapen kan man se hvilke ledd som gir størst klimabelastning og bruke det til å spesifikt utvikle og forbedre de prosessene som har høyest miljøavtrykk.  

Batteri er en avfallsfraksjon som vokser og som bare blir viktigere fremtiden med tanke på elektrifisering i det grønne skiftet. Batterier holder på kritiske metaller som det er viktig at resirkuleres på best mulig måte. 

Morten Onsrud, som er fagsjef på batterier i Norsirk, er glad for å ha fått med Emilie på laget og ser frem til at kundene til Norsirk også skal få nyte godt av analysearbeidet Emilie skal levere.  

Erfaring på plass allerede

Emilie har allerede en del erfaring med livsløpsvurderinger fra universitetet. -Prosjektene jeg har deltatt i var for en ekstern bedrift, og for studentsamskipnaden. Begge prosjektene fikk toppkarakter, smiler Emilie. -Jeg har også erfaring med avfall gjennom et sommerprosjekt på en gjenvinningsstasjon. Der så jeg hvor mye som blir kastet hver eneste dag, og når man ser det så blir det innlysende at vi må ta bedre vare på de ressursene som allerede er i omløp. Hun forteller hun også har vært i Ghana og besøkt en av verdens største søppelfyllinger for elektronisk avfall og sett problemene fra eksport av EE-avfall med egne øyne, en skjellsettende opplevelse.  

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby