Aktuelt | Norsirk

NORSIRK tar nasjonalt ansvar for landbruksplast

Skrevet av Guro Kjørsvik Husby | 21. januar 2025 13:00:11 Z

Status for 2024 etter ett år på markedet: over 110 mottaksplasser i hele landet for landbruksplast gjennom avtaler med kommuner, IKS'er og private aktører, "all time  high" på tonnasje innsamlet av landbruksplast, fornøyde kunder, alene om nærmere 100% av innsamlingen av landbruksplast nord for Dovre. 

Landbruksplastordningen er en frivillig ordning – det er ikke en del av avfallsforskriften hvor produsentansvarene er lovfestet. Ei heller trenger man en godkjenning fra Miljødirektoratet, slik det beskrives i Sølberg sitt innlegg i Avfallsbransjen.no  Aktørene rapporterer på forespørsel til Miljødirektoratet, dette ble sist utført høsten 2024, hvor det ble uttrykt stor tilfredshet fra myndighetene.

Denne rapporten er offentlig.

I «grunnmodell for produsentansvarene» i Norge, som ble distribuert av MDIR i 2023, legges det til rette for parallelle systemer, det vil si konkurranse. Norsirk har ca 60% av inntektene for landbruksplasten som forhandlerne/produsentene selger i markedet, og Plastretur har ca 40%. Det betyr også at de totale innsamlingskostnader og behandlingskostnader fordelt på hele Norges geografi skal belastes med de samme andeler.

Dette er varekosten for det produsentansvaret aktørene selger til sine kunder. Driftskostnader kommer i tillegg, det vil si vår husleie, ansatte, driftssystemer mm. Dette er elementer det er viktig å konkurrere om for å levere det beste produsentansvaret målt i kostnader og gjenvinningsandeler.

NORSIRK skal samle inn sine kunders forpliktelse (ca 60%) i hele Norge, mens Plastretur skal samle inn deres kunders forpliktelser (ca 40%) i hele Norge.

For å verifisere at begge aktører gjør det som er forventet i et marked med konkurranse om innsamling og gjenvinning av landbruksplast – ønsker NORSIRK å invitere en tredjepart (uavhengig revisor) til å gjennomgå innsamling og behandling av tonnasjer og geografi i hvert selskap sett opp mot det som produsentene har solgt i markedet. Dette i påvente av et offentlig register for landbruksplast og emballasje som sammenstiller disse tallene for andel satt på markedet og andel som skal samles inn og rapporteres av produsentansvarsselskapene. Dette etter produsentansvarsmodellen.

Etter min mening er dette særlig viktig når det er en frivillig ordning vi har med å gjøre. Det er viktig at alle kan føle seg trygge på at tonnasjer og innsamlingsmengder, faktisk er i henhold til forpliktelsene. Dette vil medføre økt tillit til ordningen. Hvis ikke kan «kirsebærplukking» bli et resultat av dette ved for eksempel å unnlate å hente i Nord Norge. Sist, men ikke minst kan det medføre at bøndene taper tillit til ordningen, og dermed innsamlet volum.

Selve konkurransen i produsentansvaret skal ikke avhenge av om man er «god til å plukke kirsebær» eller ikke. Konkurransen skal skje på effektivitet i drift av produsentansvaret, og ikke minst type gjenvinning man velger. NORSIRK har produsentansvar som sin profesjon uavhengig av type produsentansvar. Dette er meget kostnadsbesparende for produsentene, og medfører at vi kunne sette ned produsentansvarskost på landbruk i 2024.

I 2024 har volumene vokst betydelig sammenlignet med tidligere år. Dette mener vi også har sammenheng med økningen i antall mottakssteder i 2024 med Norsirks sine 111 faste mottakssteder og Plastretur 46 faste + 18 mindre (1-4 ganger per år). Til sammen 175, eller 157 faste innsamlingssteder og en betydelig økning fra tidligere år.

Som en konsekvens av dette har også kostnadene økt og vi har i samråd med våre kunder økt miljøgebyret på landbruksplasten for å støtte opp under den positive utviklingen vi ser her. Det er slik dette markedet fungerer, med de «negative avfallsfraksjoner» i produsentansvaret.

NORSIRK har vært i flere dialoger med Plastretur (senest 16. desember) for å søke og løse utfordringen med blant annet geografisk og totale mengder innsamlet landbruksplast. NORSIRK samler inn nærmere 100% av landbruksplasten nord for Dovre – Plastretur vises knapt på innsamlingskartet i grisgrendte strøk. I 2024 samlet NORSIRK inn 6 983 tonn med landbruksplast i Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. NORSIRK ønsker konkurranse på like vilkår og vi ser frem til å få tilsvarende tall fra Plastretur. 

NORSIRK har gitt tilbud til kommunene og IKS’ ene i Midt Norge. Så vidt oss bekjent har ikke Plastretur gjort det samme – selv om de har et ansvar for sin markedsandel på ca 40% av landbruksplasten – også i Trøndelag. Det medfører derfor ikke riktighet når Erik Andre Sølberg hevder at IKS’ ene ikke har fått tilbud om en slik avtale. NORSIRK har dokumentasjon som viser det motsatte.

Sølberg er engstelig for at ikke all landbruksplast skal bli innsamlet. Da er det viktig å vise til fakta og de tonnasjene NORSIRK og Plastretur til sammen samler inn, behandler og rapporterer. Vi kan på vegne av våre kunder garantere at det aldri har blitt samlet inn mer landbruksplast. Selv om Plastretur foreløpig ikke har kommunisert sine tall for landbruksplasten innsamlet i 2024. De konkrete innsamlingsresultatene og gevinsten ved å ha to aktører, samt konkurranse på markedet, viser et helt annet virkelighetsbilde enn det Sølberg forsøker å tegne.

NORSIRK ser derfor frem til den igangsatte prosessen i kommende møte 6. februar 2025, sammen med Bondelaget, Felleskjøpet, NORSIRK og Plastretur, hvor målet er å finne frem til en landsdekkende løsning for fordeling av volum og gode løsninger for alle parter fremover.

Vi i NORSIRK tror på konkurranse, samarbeid, transparens mellom systemene og like prinsipper for varekosten i produsentansvaret for alle aktører som er med i dette markedet. Med konkurranse kan jeg garantere at det blir mer fokus på innsamling, samt hvor og hvordan landbruksplasten skal gjenvinnes i fremtiden.

Stig Ervik
Administrerende direktør i NORSIRK