Du er her: Hjem / / Miljødirektoratet varsler nytt produsentansvar
Miljødirektoratet varsler nytt produsentansvar

Miljødirektoratet varsler nytt produsentansvar

Sist i juni publiserte Miljødirektoratet en høring om et nytt produsentansvar. Den medfører at produsenter (og importører) av bestemte engangsprodukter av plast vil få et utvidet ansvar.

Forslaget kommer fra EUs direktiv om reduksjon av miljøkonsekvensene (forsøpling) av enkelte plastprodukter. Produktene som vil bli omfattet er:

  • Emballasje og noen produkter som ikke er emballasje (matbeholdere for hurtigmat eller «take away» inkl. lokk, fleksibel innpakning for hurtigmat, drikkevarebeholdere under 3 liter, drikkebegre inkl. lokk, plastbæreposer)
  • Våtservietter og ballonger
  • Tobakksprodukter med filter og filtre til bruk sammen med tobakksprodukter

 

SUP_slider m logo
1 Engangs våtservietter til renhold
SUP_slider m logo3
2 Emballasje matbeholder
SUP_slider m logo4
3 Våtservietter også kjent som babywipes
SUP_slider m logo2
4 Typsik drikkebegre med lokk

 

Forsøpling i fokus

Setter du slike produkter på det norske markedet, må du nå dekke kostnadene kommunene har til opprydding av forsøplingen disse produktene forårsaker, samt innsamlingen av disse produktene fra avfallsbeholdere på offentlige steder. Produsentene vil også få ansvar for igangsettelse av holdningsskapende arbeid for forebygging og reduksjon av forsøpling.

Kostnadene øker

Dette vil medføre økte kostnader for produsentene som setter disse engangsproduktene i plast på markedet, og det er kommunene som skal motta denne støtten. Hensikten med direktivet fra EU er å få produsentene til å starte å bruke produkter som ikke består av plast – eller ombruksprodukter.

Mer fra Miljødirektoratet

Forslaget om det nye produsentansvaret har høringsfrist 27. september 2024 – og informasjonen fra Miljødirektoratet finner du her: Høring av forslag til forskriftsregulering av utvidet produsentansvar for enkelte engangsprodukter av plast - miljodirektoratet.no

Norsirk følger prosessen tett, og vil komme med kontinuerlige oppdateringer fra denne høringen og andre høringer som Miljødirektoratet har ute og som vil gi konsekvenser for våre kunder.

 

Har du spørsmål rundt dine produsentansvar? Kontakt oss og vi hjelper deg mer enn gjerne. 

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby