Du er her: Hjem / / Komponent- og produktgjenbruk
Komponent- og produktgjenbruk

Komponent- og produktgjenbruk

Ikke bare når bærekraftsmål diskuteres, men også i EU ønskes høyere prosentandel til gjenbruk. I dagens forskrift stilles krav til prosentandel til gjenvinning.

Elretur har på sine nettsider tidligere presentert en spennende gjenbrukssak (komponentgjenbruk) som ble gjennomført sammen med Grundig i Norge, og vi er i dialog med flere andre aktører for å få til lignende løsninger. Teknisk avdeling i Elretur har kartlagt nedstrømsmarkedet, for å sikre at vi har seriøse aktører med oss på komponentgjenbruk.

Rett syd for Pyrineene, i den spanske byen Haro, kom jeg over en forhandler av EE-produkter, nye og brukte, midt i sentrum. Det er ikke uvanlig i Spania å ha nye og brukte eksempelvis hvitevarer i samme butikk.

Det var allikevel salgsutstillingen som fanget oppmerksomheten min. Diverse komponenter (brukte) lå utstilt i vinduet. Kjempespennende! For det vitner om at det her er et marked blant folk flest, og også at det er kompetanse til å reparere selv!

Vi kaller dette komponentgjenbruk og skriver i egne bærekraftsrapporter om hvor viktig det er. Det kan nesten høres ut som noe helt nytt. Egentlig er det ikke det. Det er sunn fornuft og god økonomi å reparere ting som kan repareres.

Butikken i Haro har ligget på samme hjørne i over 20 år. Jeg håper neste generasjon tar over og drifter videre i 20 år til. Med nye produkter, brukte produkter, og ikke minst med salg av brukte komponenter. Det er det fornuft i.

Guro Kjørsvik Husby

Markeds- og Informasjonssjef i Elretur


Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby