I dagens forbrukersamfunn skifter vi ut elektriske og elektroniske produkter «hele tiden». Når noe nytt kommer inn, må som regel noe gammelt vike.
Når elektriske og elektroniske produkter kasseres kalles det EE-avfall. EE-produkter omfatter alt fra vekkerklokker til kjøleskap, men også lysrør, kabler og ledninger. Fordi mange av produktene inneholder miljøgifter, er det viktig at de håndteres på en forsvarlig måte når de kastes.
EE-avfall er ikke bare EE-avfall
Det er viktig å huske å kassere EE-avfall spesielt - altså ikke sammen med annet avfall. Alt det går strøm gjennom skal imidlertid ikke nødvendigvis behandles på samme måte etter det er kassert. En del EE-avfall må behandles ekstra varsomt fordi de inneholder miljøfarlige stoffer. Lyspærer, lysrør og kjøleskap er noen eksempler.
Mobiler, PCer og nettbrett er andre vanlige produkter det også er viktig å behandle spesielt. Disse produktene har gjerne en harddsik i seg, som kan inneholde sensitiv informasjon. Mobiltelefoner og også andre EE-produkter generelt, kan inneholde metaller som regnes som sjeldne på jorden. Prisen på disse råvarene stiger for hvert år som går – siden etterspørselen er stor og tilgangen minsker.
Batterier for seg
Selv om produkter som går på batterier regnes som EE-avfall, skal batterier gjenvinnes for seg. Batterier en egen avfallskategori, og krever egne rutiner for håndtering.
Les mer her
Les mer om hvordan du gjenvinner EE-avfall her
Gratis å levere for forbruker
Produsentansvarsordningen sørger for at privatpersoner kan levere kasserte EE-produkter hos EE-forhandlere kostnadsfritt, uten at du trenger å kjøpe noe nytt. Er noen av produktene du ønsker å levere knust, må du være obs på at forhandlere kan nekte å ta imot avfallet, siden det kan utgjøre en helserisiko for de som jobber der. EE-avfall kan naturligvis også leveres gratis på kommunale mottak. Det er andre regler for bedrifter som vil levere EE-avfall, da kan både den kommunale gjenvinningsstasjonen og forhandleren ta seg betalt for avfallshåndteringen.