Det skrives mye om nye strømmålere som nå installeres i Norges land – men vet du hva som skjer med de som kasseres?
Det er i Vestfold på Revetal de aller fleste strømmålerne som kasseres havner, for miljøsanering og gjenvinning. Norsirks leverandør Revac AS sørger for dette.
Når strømmålerne kommer inn i våre systemer blir de sortert i digitale og analoge typer. Samtidig som denne sorteringen gjøres, plukkes de målerne ut som kan inneholde kvikksølv. Kvikksølv er et veldig spennende metall – men også svært giftig, og derfor er det viktig å få dette metallet ut fra kretsløpet. Glenn Hansen, kvalitetsleder hos Revac as, bekrefter at de som jobber med sorteringen av strømmålerne har mye kompetanse. De vet hvilke målere som inneholder kvikksølv – og er de usikre, settes de uansett til side for videre undersøkelse.
Kvikksølv som tas ut av EE-produkter i Norge legges på deponi, slik lovverket krever.
Utover utsortering av kvikksølvkomponenter er det forskjellene i metallinnholdet i selve strømmålerne som krever en forsortering . Det er nemlig stor forskjell på hvor mye plast eller metall målerne inneholder. Når målerne skal kvernes ned, så kjøres metallrik batch for seg, og plastrik batch for seg. Hvilken batch som kjører avgjør også bemanningen som kreves til sortering i etterkant av kverningen. Alle vet at arbeidskraft er dyrt – og derfor kjøres også strømmålerne i forskjellige batcher så det kan bemannes i forhold til det som kreves.
På anlegget hos Revac sorteres plasttyper og metaller i avanserte sorteringsprosesser, og når prosessene er ferdig er strømmålerne ikke lengre annet enn rene plastfraksjoner og metallfraksjoner – som er klare for å smeltes inn i produksjon av nye produkter.