Aktuelt | Norsirk

Gjenbruk er ikke det samme som forsøpling

Skrevet av Guro Kjørsvik Husby | 2. mars 2017 23:00:00 Z

Gjenbruk er viktig – faktisk absolutt nødvendig. Dagens forbruksvekst er så raskt voksende at jordkloden alene ikke vil kunne brødfø oss – dersom vi fortsetter i samme takt. Nettopp derfor, heier NORSIRK på initiativet om gjenbruk av FM-radioer fra renovasjonsselskapet IVAR i Stavangerregionen. En premiss for gjenbruk, som vi har vært svært tydelige på, er at det skal være et reelt marked for gjenbruksprodukter. Debatten som har seilt opp den siste tiden ser ut til å ha glemt dette. Kasserte FM-radioer fra Norge skal ikke gis bort som u-hjelp. De skal ikke sendes til et land hvor ikke FM-radioer kan benyttes. Markedsøkonomien skal ligge til grunn. Fungerende FM-radioer som ville blitt materialgjenvunnet i Norge - skal et eller annet sted i verden erstatte salget av et nytt produkt. Gjenbruk istedenfor nyproduksjon. Klimagevinstene er positive.

Gjenbruket skal også være bærekraftig, hvis ikke blir radioene heller materialgjenvunnet i Norge.

Så spørsmålet NORSIRK jobber med å finne svar på er hvor det best egnede markedet i verden for gjenbruk av våre norske FM-radioer befinner seg. Vi er det første landet i verden som stenger ned et riksdekkende FM-nett, og det kan se ut som det tar mange år før resten av verden følger etter og markedet for FM-radioer er borte.

Prosessen fremover blir at kommuner og forhandlere som ønsker å bidra til gjenbruk av FM-radioer, kan be forbruker som velger å kassere radioen istedenfor å koble på en adapter, om å sette den til side for gjenbruk istedenfor gjenvinning.

Vi sørger for logistikk inn til et senter hvor alle radioer vil bli funksjonstestet – før de eksporteres. De radioene som ikke består funksjonstesten går inn i NORSIRKs materialestrøm og blir til nye råvarer istedenfor.

Norge har sammen med alle land i den vestlige delen av Europa en” radiokonvensjon” som betyr at vi benytter de samme frekvensen i FM båndet 87mhz til 108 mhz til radiokringkasting. Flere andre Europeiske land har også kommet til i dette FM båndet (land i Asia, eks. Japan bruker og FM, men på en lavere frekvens). Det er markedene med denne teknologien vi nå kartlegger.

Det er enda et moment som bør trekkes frem i diskusjonen. Myndighetene i Norge og EU påpeker viktigheten av gjenbruk i Weee direktivet og i de kommende krav til sirkulærøkonomi. Dersom ikke hele verden var et marked for velfungerende produkter som faktisk kan gjenbrukes - så burde det komme informasjon om hvilke markeder som er uaktuelle. NORSIRK er ikke kjent med at det har skjedd, og derfor fortsetter vi kartleggingen - for å finne et reelt marked hvor norske radioer kan gjenbrukes. NORSIRK har jobbet med gjenbruk av IKT-utstyr i mange år, gjennom datterselskapet vårt Alternativ Data. Vi har nå også startet egne produksjonslinjer for å øke komponentgjenbruken fra EE-produkter. Vi jobber svært aktivt med den sirkulære økonomien. Erfaringene vi besitter strekker seg lang tilbake – listen vi legger for gjenbruk er høy – og det ville vært uaktuelt å skipe søppel til Afrika.

Gjenbruk er noe annet – som ikke må forveksles med ulovlig eksport av avfall.

Stig Ervik Adminsitrerende Direktør NORSIRK