Hvorfor er tjukkas-skjermen så illustrerende for å forklare utfordringene med kriminalitet rundt elektrisk avfall?
Med jevne mellomrom treffes nyhetsbildet av saker om elektrisk avfall som eksporteres ulovlig ut av Norge for å bli gjenvunnet. For å få forstå hvorfor det er en utfordring at elektrisk avfall stjeles og gjenvinnes i bakgater, eksempelvis Vietnam eller langs en elvebredd i Ghana, er det nødvendig å forstå både de miljømessige kostnadene og de materielle gevinstene ved elektrisk avfall. Den enkleste måten å beskrive dette på, er å se på et produkt som ikke selges i butikker lenger – men som absolutt havner i Norsirks avfallsstrømmer – nemlig tjukkas-skjermen.
Bakerst i tjukkas-skjermen sitter det som er den økonomiske verdien i en slik skjerm og tv. To kraftige spoler av kobbertråd sitter ved utgangen av halsen på bilderøret i tjukkasskjermen, og disse blir materialgjenvunnet og solgt som nye råvarer når Norsirk gjenvinner skjermer. Den positive verdien på kobberet er grunnen til at tjukkasskjermene stjeles.
Hadde det vært så enkelt, at det ikke var noen farlige stoffer, kjemikalier, brukt i de gamle TVene – kunne historien sluttet der. Men, i gamle PC- og TV-skjermer har det blitt plukket ut deler med beryllium, bly, PVC, bromerte flammehemmere, krom og kvikksølv. Og alle disse miljøgiftene skal håndteres forsvarlig og behandles slik som regelverket krever det.
Dersom man ikke tar kostandene ved miljøsanering av tjukkas-skjermen har denne en positiv verdi. Et gitt volum av skjermer kan eksporteres tusenvis av mil, og verdien på kobberspolene gjør at regnestykket er positivt. Det man da ikke har regnet inn er kostnadene ved å håndtere miljøgiftene – som ender opp med å forgifte vann, jord og luft. Å brenne plast med pvc og bromerte flammehemmere kan føre til alvorlige sykdommer som kreft. Kvikksølv og bly kan, når det er kommet inn i en ung kvinnekropp medføre skade på foster, nyrer og forplantningsevne. Puster man inn krom kan det gi lever og nyreskader.
Så hvordan skal du sikre at din gamle TVer og annet elektrisk avfall blir miljøsanert og gjenvunnet på en godkjent måte? Sørg for å benytte deg av et godkjent produsentansvarsselskap. Ikke ring budselskaper eller «søppeltaxier»som henter «alle typer avfall» - men sørg for å få verifisert at dette behandles i henhold til norsk regelverk. Det kan Norsirk hjelpe med.