Du er her: Hjem / / Direktoratet er tydelig på 47% kravet
Direktoratet er tydelig på 47% kravet

Direktoratet er tydelig på 47% kravet

Norsirk har vært hos Miljødirektoratet og snakket om EUs lovkrav om materialgjenvinningsgrad på plastemballasje. Miljødirektoratet er krystallklare i sin kommunikasjon – returselskapene har krav på seg på å oppnå 47% materialgjenvinning på plastemballasje i 2025.

-Det er veldig viktig for Norsirk at Miljødirektoratet er klare i sin kommunikasjon rundt 47%. Det er nemlig diskusjoner om måloppnåelse hos enkelte i bransjen, og vår konkurrent har allerede gått ut og sagt de ikke kommer til å oppnå dette kravet. Da er det viktig for Norsirk å vite hva direktoratet mener, og hvordan de eventuelt kommer til å følge opp manglende måloppnåelse, sier Ervik, administrerende direktør i Norsirk.

Ervik påpeker at for hver promille mer som skal materialgjenvinnes, øker kostnadene for produsentene. -Dersom ikke myndighetene er tydelige på at dette målet skal oppnås, så kan det lett spekuleres i å kutte store utgifter på innsamling og materialgjenvinning, mener Ervik, som leder hele 10 produsentsvarordninger i Norsirk.

Kommersiell direktør i Norsirk, Guro K. Husby, understreker at for bedriftene som tar produsentansvar for plastemballasje er det fortsatt kostnadsbildet som er avgjørende for hvilken aktør som velges. -Norsirk har vært alene om å være compliant på 30%-kravet på materialgjenvinning samtlige år siden forskriften om produsentansvar ble vedtatt i 2020. Dette har til nå ikke hatt betydning for valg av leverandør på produsentansvar, sier Husby. Hun mener at dersom miljømyndighetene har som mål at lovkravene fa EU skal oppfylles, må Miljødirektoratet være svært tydelige om kravet.

Anastasiia Moldavska som er fagsjef på emballasje i Norsirk, er godt fornøyd med at Miljødirektoratet krever at EU lovgivningen skal etterleves, og at det ikke er noen åpning for å la være å levere på 47% materialgjenvinning på emballasjeplast neste år. -For å lykkes med den omstillingen Europa og verden må gjennom, er det viktig å holde fast ved målsettingene og ikke utsette eller redusere avgjørelser det har tatt lang tid å enes om i EU, påpeker fagsjefen.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby