Du er her: Hjem / / Dagens marked krever revisjon av regelverket
Dagens marked krever revisjon av regelverket

Dagens marked krever revisjon av regelverket

Forrige ukes dokumentar på Brennpunkt på NRK satte søkelys på et problem vi i bransjen har visst om lenge; det foregår en utstrakt ulovlig eksport av elektrisk og elektronisk avfall. Hva skal man gjøre for å få bukt med problemet? Norsirk mener det er på tide å tilpasse regelverket til dagens marked.

Det er forhandlere med fysiske butikker som fremstår som den største kilden for EE-avfallet som stjeles (ref. Brennpunkts dokumentar Søppelsmuglerne). Utfordringene for disse forhandlerne er flere, både stjelingen, rotingen med avfallet og også hensetiing av andre typer avfall enn mottaksplikten beskriver. Dette blir følgelig også kostnader for forhandlerne.

Det å ha gratis mottak av EE avfall gjelder alle som omsetter EE-varer (mottaksplikten). Også netthandelen. Selv om omsettingen de siste årene har økt veldig innen netthandel av EE-produkter, så kjenner ingen av disse aktørene til utfordringene som lasting inn i containere, bur som er tømt utover eller trusler fra søppeltjuver. Dagens regelverk er ikke tilpasset dagens marked og de forskjellige økonomiene i de nye omsetningsleddene.

Er det derfor ikke på tide å revidere det 20 år gamle regelverket og se på nytt på mottaksplikten? Alle forhandlere av et hvilket som helst EE-produkt bør ikke ha et system for innsamling og retur. De største kan gjerne ha det basert på frivillighet – men da med tydelig krav til sikkerhet og bemannede mottak.

Vi mener det er på tide å tenke helt nytt og la returselskapene sette opp oppsamlingsområder på vegne av forhandlere i enkelte områder. Se på området i Oslo, Alnabru, med alle sine elbutikker, sportsbutikker, dagligvarebutikker, lampebutikker, møbelbutikker og byggevarehus – hvorfor skal hver enkelt butikk ha et mottak? Er det nødvendig? Kunne det vært ett returpunkt for EE-avfall på Alnabru istedenfor, med fokus på sikkerhet og bemanning? Hvor EE-returselskapene ble gjort ansvarlige for sikkerheten og bemanningen - hvilket vil si kostandene knyttet til mottaket. Det ville ført til en nedgang i tilgjengelig EE-avfall. Og man ville også redusert konkurransevridningen mellom netthandel og fysiske butikker som skjer i dag.

I tillegg er det absolutt nødvendig at myndighetene kommer på banen og presiserer om de virkelig mener at EE-produkter kun trenger en visuell kontroll for å fastslå om de kan eksporteres. Funksjonstesting er det Norsirk i 20 år har forhold seg til ved eksport av EE-produkter som skal gjenbrukes, og ikke det Miljødiretkoratet snakker om – visuell kontroll.

Stig Ervik, administrerende direktør i Norsirk, mener det også nå er på tide å få kartlagt hvem som eier avfallet - en gang for alle. Produsentene, gjennom produsentansvarsselskapene, har plikt til å samle inn og gjenvinne. Men ingen mulighet til å påberope seg et eierskap til avfallet, det kan hvem som helst plukke med seg. Det er det på tide å rydde opp i – slik at søppelsmuglerne også kan straffeforfølges for stjeling.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby