Du er her: Hjem / / Bytt batterier i røykvarslerne dine
Bytt batterier i røykvarslerne dine

Bytt batterier i røykvarslerne dine

Den 1. desember er den årlige røykvarslerdagen, dagen du skal bytte batteriene i røykvarsleren din. Husk å sette inn nye batterier også (ha nye batterier tilgjengelig) og sjekk at røykvarsleren virker som den skal med det nye batteriet. I førjulstiden bruker mange av oss levende lys - og røykvarslere kan redde liv. 

Hvis den gamle røykvarsleren ikke virker lengre, så skal den leveres inn for gjenvinning. Røykvarslere er et såkalt EE-produkt, som vi i NORSIRK gjenvinner.

Radioaktivt avfall Det er to hovedtyper av røykvarslere, og den ene typen er det svært viktig at vi mottar for riktig gjenvinning, Ioniske røykvarslere inneholder et lite element av et stoff som er radioaktivt, og krever derfor spesialbehandling. Alle ioniske røykvarslere sorteres spesielt ut fra NORSIRKs nedstrømsløsninger, og leveres til IFE (Institutt for Energiteknikk) på Kjeller. Der plukkes plasten av røykvarslerne, så kun en mindre del, med det radioaktive elementet, blir sendt på et spesialedeponi for radioaktivt avfall!

Kostnadsfri levering Batteriene du bytter i røykvarslerne skal også leveres inn for gjenvinning, og de leveres kostnadsfritt til forhandlere som selger batterier. EE-avfall leveres enten kostnadsfritt tilbake til en forhandler av samme type produkter, eller til din kommunale gjenvinningsstasjon.

Eget symbol på produktene Både batteriene og røykvarslerne er merket med en overkrysset søppelbøtte/avfallsbeholder. Dette symbolet er satt på for å informere forbruker om at produktet ikke skal kastes sammen med restavfallet, men leveres inn for miljøsanering og gjenvinning i spesielle returordninger.

Vi har samlet mer informasjon om kildesortering av batterier nedenfor - trykk på den aktuelle lenken for mer informasjon.

1. Derfor skal batterier kildesorteres 2. Helse- og miljøeffekter ved batterier 3. Slik leverer du batterier 4. Slik gjenvinnes batterier 5. Dette betyr merkingen på batteriene

Sjekk gjerne ut www.sortere.no for oversikt over din nærmeste gjenvinningsstasjon – og husk å bytte batteri i røykvarsleren din i dag! NB - sett en tape over polene på det batteriet du kasserer, for å minimere mulighetene for brann.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby