... og innen 2030 skal den også være gjenvinnbar! I en verden hvor ressursforbruket og avfallsproduksjonen øker i et alarmerende tempo, blir behovet for bærekraftige løsninger stadig viktigere. En av de mest lovende tilnærmingene for å håndtere disse utfordringene er den sirkulære økonomien.
Hva er sirkulærøkonomi?
Sirkulærøkonomi er et økonomisk system som har som mål å eliminere avfall og kontinuerlig bruke ressurser på nytt. I motsetning til den tradisjonelle lineære økonomien, som følger et "ta, lage, bruke og kaste"-mønster, søker sirkulærøkonomi å holde produkter, materialer og ressurser i bruk så lenge som mulig. Dette oppnås gjennom strategier som ombruk, gjenbruk, reparasjon, oppgradering og materialgjenvinning.
Prinsippene for sirkulærøkonomi inkluderer:
- Design for holdbarhet: Utvikle produkter som er laget for å vare lengre.
- Reduksjon av avfall: Minimere avfallsproduksjon gjennom effektiv bruk av ressurser, slik at avfall blir sett på dom nye ressurser.
- Forlengelse av produktets livssyklus: Gjennom reparasjon og oppgradering.
- Ombruk og materialgjenvinning: Sikre at produkter kan brukes på nytt og at materialene kan gjenvinnes etter endt levetid.
Sirkulærøkonomi i emballasjeindustrien
Sirkulærøkonomi handler om å holde materialer i bruk så lenge som mulig, maksimere deres verdi og deretter regenerere dem ved slutten av hver brukssyklus. Eksempler inkluderer lukkede kretsløpssystemer hvor emballasje brukes flere ganger og materialer kontinuerlig gjenvinnes tilbake til nye produkter.
Tiltak for å fremme sirkulærøkonomi:
- Ombrukbare løsninger: Implementering av ombrukbar emballasje og ombruksystemer, spesielt innen B2B-sektoren.
- Design for materialgjenvinning: Utvikling av emballasje som er lett å materialgjenvinne og som bruker monomaterialer.
- Utvidet produsentansvar (EPR): Politikk som krever at produsenter tar fysisk og/eller finansielt ansvar for hele livssyklusen til deres produkter, inkludert avfallshåndtering.
- Samarbeid og standardisering: Enighet om standardiserte løsninger for farger, formater og materialer kan effektivisere ombruk og materialgjenvinning av emballasje, samt bidra til effektiv logistikk og reduserte kostnader.
Det er flere fordeler som bedrifter kan få ved å tenke at emballasjen er en del av sirkulærøkonomien.
1. Redusert avfallsmengde
Ved å designe emballasje for ombruk og materialgjenvinning, kan avfallsmengden reduseres betydelig. Dette bidrar til å redusere miljøpåvirkningen og behovet for nye råmaterialer, samt reduksjon i produsentansvarsgebyret.
2. Økt ressurseffektivitet
Bedrifter kan oppnå større effektivitet ved å utnytte ressurser fullt ut og redusere behovet for nye materialer. Dette kan også føre til kostnadsbesparelser og økt konkurransekraft siden materialprisene kommer til å stige i fremtiden. Bruk av gjenvunnet materiale sikrer at bedrifter oppfyller kravene om gjenvunnet innhold i emballasje og styrker sitt omdømme.
3. Mer ombruk
Ombruk av emballasje kan føre til mindre behov for ny produksjon og dermed redusere karbonavtrykket både i Scope 1, 2 og 3, samtidig som det sikrer at bedrifter er i samsvar med flere lovverk som emballasjeforordningen, økodesigndirektivet og forordning om avskogingsfrie råvarer og produkter.
Implementering av sirkulære prinsipper
Sirkulærøkonomien tilbyr en bærekraftig modell for fremtidens emballasjeindustri. Ved å implementere prinsipper for sirkulærøkonomi kan bedrifter redusere sin miljøpåvirkning, øke ressursutnyttelsen, og forbedre sin miljøprofil. Noen av de viktigste aspektene er:
- Design for sirkularitet
- Emballasje bør designes med tanke på ombruk og materialgjenvinning. Dette inkluderer bruk av enkle materialer og design som gjør det enkelt å skille komponenter.
- I produktdesign - bruk moduler som kan repareres, bidra til å forlenge produktets levetid i samsvar med nye økodesignkrav til produkter.
- Ombruksystemer og påfyll-løsninger
- Bedrifter kan implementere lukkede ombruksystemer hvor emballasje samles inn, rengjøres, og brukes flere ganger før den til slutt materialgjenvinnes. Et eksempel er ombrukbare transportkasser
- Identifiser forretningsmuligheter ved å bytte til påfyll-løsninger, hvor forbrukere fyller produkter i egne eller påfyllsbeholdere. Flere regelverk vil fremme bruk av påfyll-løsninger innen vaskemidler, mat og drikke (emballasjeforordningen, økodesigndirektivet og vaskemiddelforordningen).
- Samarbeid og partnerskap
- Samarbeid mellom aktører i verdikjeden er essensielt for å oppnå sirkularitet. Dette inkluderer samarbeid med leverandører, kunder, produsentansvarsselskaper og materialgjenvinningsselskaper.
- Partnerskap kan også bidra til å utvikle nye løsninger spesielt med tanke på standardisering. For eksempel, bruk av standardiserte flasker for ulike produkter, som kan ombrukes på tvers av varemerker og kan materialgjenvinnes mer effektivt.
Sirkulærøkonomi vil bli stadig viktigere innen emballasjeindustrien. Med økt fokus på bærekraft fra både myndigheter og forbrukere, vil bedrifter som adopterer sirkulære prinsipper stå bedre rustet til å møte fremtidige krav, til å mæte endringer i ressurstilgang og materialpriser, og forventninger fra forbrukere.
Sirkulærøkonomien tilbyr en bærekraftig modell for fremtidens emballasjeindustri. Ved å iverksette prinsipper som ombruk, påfyll, design for materialgjenvinning, og standardisering kan bedrifter redusere sin miljøpåvirkning, øke ressursutnyttelsen, og forbedre sin miljøprofil.
Ønsker du mer informasjon om dette temaet? NORSIRK Innsikt kjører kurser "All emballasje skal være gjenvinnbar innen 2030" den 25.09.2024. Mer informasjon og påmelding her.