Sirkulær økonomi i praksis - 2000 tonn med ombruksvarer istedenfor gjenvinning - det er bærekraft!
Sirkulær økonomi er den nye politikken i Europa og skal blant annet fremme ytterligere ombruk av komponenter og produkter. EU har gitt føringer ift ny sirkulær økonomi som alle europeiske land må tilpasse sitt lovverk. Dette må også importører og produsenter av elektronikk innrette seg etter ved å styre sine virksomheter i en ny og mer bærekraftig retning.
Elretur har gjennom sitt datterselskap AD, gjennom egne operasjoner, gjennom oppkjøpte Elsirk sitt samarbeid med andre ombruksaktører over flere år utviklet løsninger på ombruk av it-utstyr i det nordiske markedet. Store offentlige etater og konsern har gjennom samarbeidet med oss bidratt til at utrangert it-utstyr har forlenget sin levetid - med betydelige miljø- og økonomiske gevinster. Gjennom dette årelange arbeidet har myter som at «ombruksmarkedet håndteres kun via useriøse aktører» eller «ombruk konkurrerer med vårt nysalg» blitt gammeldags.
Elretur håndterte hele 2000 tonn it-utstyr til ombruk i 2015. «Med disse mengdene er vi det desidert største returselskapet på ombruk i Norge med hele 89% av totale ombruksmengder. Konkret har over 100.000 it-enheter som bærbare og stasjonære PC`er, skjermer og mobiler forlenget sin levetid, og dersom vi legger til grunn en forlengele på 3 år vil dette utgjøre en miljøgevinst på om lag 70.000 tonn CO2, strømforbruket til 10.000 henholdsvis vannforbruket til 1000 norske boliger» forteller teknisk sjef i Elretur Thor Christian Wiik Svendsen.
I Norge har det blitt samlet inn de siste 10 årene om lag 150.000 tonn EE-avfall årlig. I de samme årene har ombruk gått fra 0 til 2.200 tonn i 2015, som hittil er toppåret. «Det kan være noen mørketall for eksempel ved ulovlig eksport, men av de rapporterte ombruksmengdene utgjør vårt ombrukstall kun 0,8% av totale EE-avfallsmengder. Dette er et nivå vi ikke kan være fornøyde med. Derfor ønsker vi å fortsette trykket og se på nye muligheter på ytterlige produktområder som for eksempel ombruk av hvitevarer og TV-apparater» avslutter Svendsen.